úterý 26. června 2012

Kapela jediného hitu... (ne)právem?

Každý nemá takové štěstí, jako Beatles, Phil Collins, R.E.M., Bruce Springsteen, v našich podmínkách třeba LUCIE, Olympic (a Katapult taky, ať nikoho neurazím), nebo třeba Jarek Nohavica. Typický One Hit Wonder se natrvalo, ba dokonce nesmazatelně, zapíše do historie nezapomenutelnou, legendární písní, jaká se řadě jiným nepovede třeba za celý život. Vtip je samozřejmě v tom, že to je také všechno. Tradičně největší líhní nezapomenutelných písní od zapomenutých kapel je Německo. Tolik k definici pojmu One Hit Wonder (kapela jediného hitu). Můj článek se ale nebude zabývat nezajímavými umělci z kategorie popu, ani kapelami odpovídajícími přesně definici popsané výše. Raději si definici zvolníme a přeneseme do atraktivní rockové scény.

Popisovaní umělci se dají rozdělit do několika kategorií, podle toho, jak k původně vytouženému polibku smrti, z jehož stínu už nikdy nevystoupí, přišli.
První kategorii tvoří ti, kteří trpí "Syndromem Metallica". Kapela má velice početnou fanouškovskou základnu, o které si většina může nechat jen zdát, přesto má na Facebooku ještě dvakrát víc "lajků". Tu druhou polovinu totiž tvoří lidé, kteří se nedají nazývat opravdovými fanoušky, nezajímá je tvorba  kapely (ač skvělá a plná veleděl), jim přece stačí ta jedna jejich and nothing else matters...
Druhým problémem se zdá být "Syndrom Survivor". To jsou ti nejtypičtější One Hit Wonders z nejtypičtějších - třeba právě kapela Survivor (kdo že??), proslavená kultovním filmem Rocky (aha, už vím!) a její skladba Eye of the Tiger (no jasně, to znám, ale oni někdy vydali něco jiného?). Myslím že každý se v modelové situaci našel a pro pochopení situace stačí.
Třetí příklad bude "Syndrom Oceán", kam řadím zpravidla skvělé kapely, které z nějakého důvodu zamrzly na půli cesty za slávou a většinou neprávem.
Dalším syndromem je "Syndrom Dickinson", tady jde o sólové kariéry frontmanů kapel, které jsou vypsány v první větě článku, tedy právě takový Bruce Dickinson, jehož sólová dráha není zdaleka tak úspěšná jako ta s Iron Maiden. Na takových projektech se podezřele často opakuje jediný velký hit, který následně převezme do koncertního repertoáru mateřská kapela a následný propadák.
Poslední skupinu tvoří ti, kteří vlastně ani One Hit Wonders nejsou. Řadí se sem ve světě úspěšné kapely, jimž někdo v České Republice způsobil obrovské zpopularizování jedné skladby, takže se z nich pro nás stávají kapely jednoho hitu. Pozor na to, že běžně to neplatí a je to pouze taková naše lokální specialita... Nazvěme to třeba "Syndrom Uriah Heep".

Teď už můžeme přistoupit k samotnému (ne)veselému výčtu včetně popisů.

TOTO 

Kategorie: Syndrom Oceán
Čím se provařili: Rockovou peckou Hold The Line. Typický rockový One Hit Wonder. Znáte TOTO? A znáte Hold The Line? Až si odpovíte na první otázku, klikněte ZDE...
A co dál...?: Nikdo dnes už nezná songy jako Africa nebo Rosanna. Ty jsou sice také pravými hity, ale pouze pro skalní... Smůla. A při tom je to škoda. Americký Hard Rock jak má být. Pokud tedy Podobnou muziku posloucháte rádi, s TOTO určitě nešlápnete vedle. Kvalita nechybí.

BSP

Kategorie: Syndrom Oceán
Čím se provařili: Asi každý zná dnes megahit Země vzdálená. Smutné je, že ho veřejnost považuje se samozřejmostí za sólovku Kamila Stříhavky. 

A co dál...?: Superskupina složená z nejlepších ve svém oboru - kytaristy Michala Pavlíčka, zpěváka Kamila Střihavky a klávesáka Oty Baláže (který při založení kapely používal umělecké jméno Otto Balage) nahrála v letech 1992-1994 dvě řadové desky, první byla skladatelským počinem Baláže s texty v angličtině, druhá v češtině coby dílo Pavlíčka. První je spíše pro puritány, druhá pak potěší každéhoKrásná kombinace blues a rocku, která se navíc popově dobře poslouchá (v tom nejlepším smyslu slova). Melodie jsou pak přímo nepřekonatelné. Vlastně je víceméně náhoda, že právě Země vzdálená... kdyby byl v roce 1994 vybrán do rádií jiný song z tehdejší desky BSP II, pravděpodobně bych ted psal to samé, jen by byl v  Čím se provařili: uveden jiný song.

Fools Garden

Kategorie: Syndrom Survivor
Čím se provařili: Lemon Tree...
A co dál...?: Mí přítelé mě donedávna přesvědčovali, že jde o Beatles. Jeden z nich byl dokonce nabeton přesvědčen, že zpívá Paul McCarthy (tímto tě zdravím, Venco). A já jim to skutečně věřil. Jméno Fools Garden jsem ještě před týdnem neznal. Tolik k této kapele...

Metallica

Kategorie: Syndrom Metallica
Čím se provařili: Každý fanoušek Metallicy to zná... -"Co posloucháš?" -"Metallicu." -"Metallicu mám rád, taky ji poslouchám. Úplně od nich zbožňuju jednu písničku. Určitě ji znáš. Je to..." Věta není dopovězena, a už letíte z kůže.
A co dál...?:  Master of Puppets, všechny Unforgiveny, Enter Sandman, Sad But True, Whiskey In The Jar, One, Orion... Ale to vysvětlujte těm tupanům.

Burma Jones

Kategorie: Syndrom Survivor, ale taky trochu syndrom Oceán, protože ta kvalita tam je...
Čím se provařili: Podobně jako v případě Fools Garden, většina lidí si vzpomene pouze na Sambu v kapkách deště, tak je veleslavná, ale na jiné skladby ne, a na samotné Burma Jones taky ne. Frontman Bohouš Josef párkrát zpíval v muzikále, ale na jeho kapelu už vzpomínají asi jen fandové.

A co dál...?:  Pokud se vám Samba v kapkách deště líbí, budou se vám líbit i ostatní Burmovské. Takto výrazným hitem, který se s kapelou potáhne přes generace dál, je ale pouze právě Samba.

David Koller

Kategorie: Syndrom Dickinson
Čím se provařil: Typický frontman megaúspěšné kapely na sólové dráze, ze které vzešla jen jedna pecka, Chci zas v tobě spát., i zbytek je povětšinou v rámci českých poměrů kvalitní tvorba, ale pro širší spektrum posluchačů je použitelná pouze Chci zas v tobě spát, kterou ke konci koncertní kariéry do repertoáru zařadila i ona slavná kapela...

A co dál...?: Kašlete na sólovou dráhu Davida Kollera, radši si poslechněte Lucii!

Walk Choc Ice

Kategorie: Syndrom Survivor
Čím se provařili: Chci v tobě rejdit, dneska je mi to volný... Jenom ve vlasech šmejdit - whuáááá! Tenhle refrén je jediné, co se lidem vybaví při názvu kapely Walk Choc Ice.

A co dál...?: Obrovský potenciál kapely zůstal trestuhodně nevyužit, kapela už neexistuje. Osobně jsem si jist, že vrchol měli ještě před sebou. V devadesátých letech kývli na nabídku působit dva roky jako doprovodná kapela Ivana Krále, po dvou deskách se rozpadli. Dnes část kapely působí pod kapelníkem Radimem Hladíkem jako nová sestava Blue Effectu.

Stromboli

Kategorie: Syndrom Oceán
Čím se provařili: Oooo hory, ooo hory, rocková hymna konce osmdesátých let. Nazpíval ji Vilda Čok. Klikni zde.

A co dál...?: Pokud vyjdeme z definici Oceán syndromu, je ten důvod úplně jasný. Šlo totiž o tak těžkou alternativu, že Michal Pavlíček jako kapelník a skladatel musel pracně hledat posluchačstvo i mezi rockery, natož pak jinde.

Radiohead

Kategorie: Syndrom Metallica, který by se možná mohl jmenovat i syndrom Radiohead
Čím se provařili: Hned prvním singlem v devadesátém druhém, a to Creep.

A co dál...?: Všichni, co tu čtou tenhle článek, doufám, znají Paranoid Android, Karma Police, Lotus Flover a další pecky. Opět jde o umělou bublinu kolem Creep, kterou vytvořila široká veřejnost.

Oceán

Kategorie: Syndrom Oceán
Čím se provařili: Ráchel.

A co dál...?: Ráchel obsahovala vše, co ztělesňoval Oceán... Dunivý alternativní Synthpop, novoromantismus, židovský podtext, nezaměnitelného Petra Muka... Navíc melodie je snadno zapamatovatelná. Po rozpadu Oceánu založilo několik bývalých členů Shalom, který paradoxně postihl podobný problém s Bon Soir Madmaselle La Paris, teprve až na své sólové dráze přidal k těmto Petr Muk ještě další hity. Dva roky po jeho smrti je ale jasné, která píseň už navždy zůstane tím největším...

Slade

Kategorie: Syndrom Oceán
Čím se provařili: Far Far Away se skvělou melodií.

A co dál...?: V roce 1970 měli potenciál se stát novými Beatles, Far Far Away jim situaci ještě ulehčovala. No a jak se to podařilo, už všichni víme... Přesto by byla obrovská škoda na Slade úplně zpomenout.

Bad Company

Kategorie: Syndrom Oceán
Čím se provařili: Do dneška přežila (ne náhodou) Feel like making love

A co dál...?: Podobně jako výše popsaní Slade, měli i Bad Company velký potenciál, coby superskupina konkurovat i Led Zeppelin. Ti byli sice lepší, ale přesto se sluší si i Bad Company připomenut.

Bruce Dickinson

Kategorie: Syndrom Dickinson
Čím se provařil: Nepřekonatelný sólový debut Tears of the Dragon z roku 1991 (dobrý ročník...).
A co dál...?: Dál už nic co by stálo za řeč nepřišlo a vrátil se zpátky k Maidenům.

Nena

Kategorie: Syndrom Survivor
Čím se provařili: 99 Luftballons, jestli z celé tvorby stojí za zmínku ještě něco, je to anglická verze tohoto songu. Jinak ztráta času.
A co dál...?: Typický zástupce One Hit Wonder. Všimněte si země, ze které pochází. Jen potvrzení definice. Do puntíku.

Nazareth

Kategorie: syndrom Survivor
Čím se provařili: Love Hurts

A co dál...?: Doporučuji zůstat už Love Hurts, další poznávání je v zásadě zbytečné, pokud nechcete umřít nudou.

Europe

Kategorie: syndrom Survivor
Čím se provařili: The Final Countdown.
A co dál...?: Když teď napíšu nic, tak budu velice blízko pravdě.

New Order

Kategorie: syndrom Uriah Heep
Čím se provařili: ... ve světě mezi fanoušky nové vlny známá kapela rozhodně není kapelou jednoho hitu. U nás jsou známí mimoděk díky kapelám Soubor tradičního popu, ale hlavně pak v roce 1997 Wanastowým Vjecem, kteří udělali cover jejich první písně na pvním LP, Dreams Never End.

A co dál...?: Jistě víte, který song od WV vám to připomíná. Využijme tak příležitosti a poslechněme i i další songy New Order. Určitě je o co stát.

Uriah Heep

Kategorie: syndrom Uriah Heep
Čím se provařili: Easy Livin, Wizzard, ale u nás v republice jim už navždy zůstane přišitá Lady in Black. Jeden z největších hitů Arakainu, tehdy ještě s Alešem Brichtou v čele, Slečna závist, je totiž přetextovaná Lady in Black.

A co dál...?: V tomto případě je úplně zbytečné vyplňovat, ale naštěstí ze zcela opačného důvodu, než u takových Fools Garden.

Lynyrd Skynyrd

Kategorie: Syndrom Oceán
Čím se provařili: Mají sice velký hit Free Bird, ale slavný song Sweet Home Alabama (zpropagovaný kdekým, včetně jednoho z nejlepších filmů všech dob, Forrest Gump), už přerostl přes hlavu asi i zbylým žijícím členům kapely...

A co dál...?:  V Americe jsou slavní ZZ Top, kteří mají velkých hitů na rozdávání. Přiblížili Southern Rock lidem. Ale Lynyrd Skynyrd jsou tou kapelou pro fajnšmekry přes tento styl, ti budou mít z Lynyrd Skynyrd vždy větší radost. To s sebou samozřejmě nese daň v podobě menší popularity celkové... V jižanském rocku je napsrosto stejná analogie i v České Republice, jen místo ZZ Top máme pro lid Žlutýho psa s desítkami zlidovělých hitů a pro labužníky místo Lynyrd Skynyrd Pumpu se svým jediným větším hitem Tak tradá!.

Cranberries

Kategorie: Opět někde na pomezí Oceánu a Survivoru, Survivor ale tentokrát asi převažuje.
Čím se provařili: Nikdo nepochybuje o tom, že beze sporu největším hitem Cranberries do dneška je Zombie...
A co dál...?:  Určitě kvalitní kapela, která měla tu smůlu, že hitovost a kvalita se potkala pouze jednou. Alespoň se nezapomnělo na jejich název. Malá útěcha.


O tom, že nepřekonatelná píseň může být zbraní dvojsečnou, se přesvědčil na vlastní kůži mj. i Mike Oldfield (u něj se snad dá poslouchat všechno kromě proslavené popové skladby na kšeft Moonlight Shadow), na vlastní krk pak už mnohokrát zmiňovaní Survivor s Eye of the Tiger, Muchomůrky bílé otrávily kariéru Mejly Hlavsy, své asi vědí i Animals...  Pokud vás napadají další podobné případy, neváhejte se podělit v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat